20-05-2014

Πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ (Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων)

Η πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ( Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), η οποία λήφθηκε στις 12 Μαΐου και είναι συνέχεια της πρώτης απόφασης στη διακρατική προσφυγή Κύπρος εναντίον Τουρκίας της 10ης Μαΐου 2001, αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη όσον αφορά τις παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα θέματα Αγνοουμένων, Εγκλωβισμένων και στο περιουσιακό.

Η σημασία της απόφασης, όσον αφορά το θέμα των Αγνοουμένων μας, έχει δύο σκέλη. Πρώτον την επιδίκαση ποσού 30 εκατομμυρίων ευρώ προς τις οικογένειες των αγνοουμένων. Το ποσό αυτό ασφαλώς δεν αποτελεί ουσιαστική αποζημίωση, αλλά όπως καθορίζει και το Δικαστήριο αποτελεί μόνο ηθική αποζημίωση. Το δεύτερο σκέλος αφορά την ουσία του θέματος των Αγνοουμένων μας και είναι αυτό που πρωτίστως και κυρίως μας ενδιαφέρει και σχετίζεται άμεσα με την ουσιαστική διερεύνηση της τύχης του κάθε Αγνοουμένου και όλων των Αγνοουμένων, πράγμα που το Δικαστήριο με την πρόσφατη απόφασή του επιβεβαιώνει πως μέχρι σήμερα η Τουρκία παρέλειψε να πράξει. Η επίσημη αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση ήταν απόλυτα αρνητική. Συγκεκριμένα ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου δήλωσε πως η χώρα του δεν πρόκειται να εφαρμόσει την απόφαση και θα την εφεσιβάλει.

Αν τελικά η Τουρκία εφεσιβάλει την απόφαση, τότε όπως γίνεται αντιληπτό θα πρέπει να αναμένεται η εκδίκαση της έφεσης. Σχετικά αναφέρεται ότι στις ατομικές προσφυγές για αγνοουμένους στην υπόθεση Βαρνάβα και άλλοι εναντίον Τουρκίας το ΕΔΑΔ επεδίκασε το 2009, μετά από έφεση της Τουρκίας στην πρωτόδικη απόφαση, ηθική αποζημίωση 12 χιλιάδες ευρώ προς κάθε οικογένεια και 16 χιλιάδες ευρώ στους δικηγόρους. Το ποσό αυτό η Τουρκία αρνείται να καταβάλει μέχρι σήμερα και το όλο θέμα συζητείται στα πλαίσια της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο σοβαρής μελέτης από μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση και εφαρμογή της τόσο από πολιτικής, όσο κι από νομικής πλευράς. Η Οργάνωσή μας, από την πλευρά της, θα μελετήσει την απόφαση και τους τρόπους αξιοποίησής της με την Κυπριακή Κυβέρνηση και θα πάρει νομική συμβουλή από νομικούς με εξειδίκευση στο ευρωπαϊκό δίκαιο στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Για οποιαδήποτε συγκεκριμένη εξέλιξη, που αφορά το θέμα των Αγνοουμένων μας, οι οικογένειες αγνοουμένων θα ενημερωθούν σχετικά.