11-05-2015

Ημερολόγιο Συναντήσεων

Αντιπροσωπείες της Οργάνωσής μας είχαν ξεχωριστές συναντήσεις με Αρχηγούς ή εκπροσώπους κομμάτων, τους οποίους ενημέρωσαν για το πρόβλημα μεταξύ ΔΕΑ και ΙΝΓΚ και ζήτησαν την παρέμβασή τους για να γεφυρωθούν οι διαφορές που υπάρχουν και κυρίως να πεισθεί η διεύθυνση του ΙΝΓΚ να υπογράψει τα σχετικά συμβόλαια, έτσι που το πρόγραμμα ταυτοποιήσεων της ΔΕΑ να παραμείνει στην Κύπρο. Σημειώνεται πως οι συναντήσεις αυτές αποτελούν δεύτερο κύκλο επαφών. Προηγήθηκαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Γιαννάκη Ομήρου και τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδη.

Επίσης το θέμα απασχόλησε τη σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Βουλής καθώς και την τελευταία άτυπη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους Αρχηγούς των Κομμάτων, ύστερα από γραπτό αίτημά μας.

- Στις 9/4/2012 αντιπροσωπεία μας από τους Ν. Σεργίδη, Γ. Κολιό και Μ. Αντωνιάδη συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μ. Κάρογιαν και τους κ. Α. Κωνσταντίνου και Λ. Μιχαήλ. Ο κ. Κάρογιαν συμφώνησε απόλυτα με τις θέσεις μας και ανέλαβε να προβεί σε ενέργειες σε προσωπικό επίπεδο προς τον Πρόεδρο και το Γενικό Διευθυντή του ΙΝΓΚ. Μετά το πέρας της συνάντησης έγιναν σχετικές δηλώσεις στα Μ.Μ.Ε.

- Στις 19/4/2012 αντιπροσωπεία μας από τους Ν. Σεργίδη, Γ. Κολιός, Ν. Θεοδοσίου συνάντησε τον Αντιπρόεδρο της ΕΔΕΚ Σοφοκλή Σοφοκλέους. Στη συνάντηση παρευρίσκετο και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αγνοουμένων 1963-1964 Χ. Συμεωνίδης. Η αντιπροσωπεία πέρα από την ενημέρωση για τις θέσεις μας προέβη σε έντονη διαμαρτυρία για την χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΔΕΚ, η οποία καλούσε το Τρίτο Μέλος να συμμορφωθεί με τις θέσεις του ΙΝΓΚ. Ο κ. Σοφοκλέους ανέφερε πως η επίσημη θέση της ΕΔΕΚ είναι πως υιοθετεί τις απόψεις μας και πως δεν " καθορίζονται στην Κύπρο από εμάς τα επιστημονικά κριτήρια για τις ταυτοποιήσεις, αλλά πρέπει να αντιληφθούμε όλοι πως πρέπει να τηρούνται τα διεθνώς παραδεκτά κριτήρια". Μετά τη συνάντηση έγιναν δηλώσεις στα Μ.Μ.Ε. Η δήλωση του κ. Σοφοκλέους ήταν στα πλαίσια της πιο πάνω αναφοράς του.

- Στις 19/4/2012 το απόγευμα αντιπροσωπεία μας από τους Ν. Σεργίδη, Γ. Κολιό , Γ. Σεργίδη και Γρ. Σολωμού είχε δεύτερη συνάντηση για το θέμα με τον Πρόεδρο του ΔΗ.ΣΥ Ν. Αναστασιάδη, τον οποίο ενημέρωσε για τις τελευταίες, όχι αισιόδοξες εξελίξεις στο θέμα. Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως για το θέμα ζήτησε και τον είδε και ο κ. Φ. Πατσαλής, Γ.Δ. του ΙΝΓΚ . Αυτό που προέχει τόνισε είναι να εξευρεθεί τρόπος συμφωνίας για να μην υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες για το θέμα των Αγνοουμένων. Συμφώνησε με τις θέσεις μας και ανέλαβε να μιλήσει σχετικά με τον κ. Πατσαλή. Δεν έγιναν δηλώσεις μετά τη συνάντηση.

- Στις 24/4/2012 αντιπροσωπεία από τους Ν. Σεργίδη, Γ. Κολιό και Ν. Θεοδοσίου συναντήθηκε με τον κ. Καράντωνα, Επ. Γραμματέα Κερύνειας του ΕΥΡΩΚΟ (ο Πρόεδρος του κόμματος κ. Δ. Συλλούρης απουσίαζε στο εξωτερικό). Αφού η αντιπροσωπεία μας έκαμε τη σχετική ενημέρωση, ο κ. Καράντωνας είπε πως θα μιλήσει με τον κ. Μ. Καρυόλου και ως κόμμα θα βγάλει σχετική ανακοίνωση. Δηλώσεις μετά τη συνάντηση δεν έγιναν.

- Στις 25/4/2012 αντιπροσωπεία μας από τους Ν. Σεργίδη και Ν. Θεοδοσίου συναντήθηκαν με τον Επ. Γραμματέα Λ/σίας του ΑΚΕΛ κ. Χρ. Αλέκκου ( ο Γ.Γ. του κόμματος Άντρος Κυπριανού απουσίαζε στο εξωτερικό). Στη συνάντηση παρευρίσκετο και η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων, βουλευτής του ΑΚΕΛ κα Σ. Κουκουμά. Η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ υιοθέτησε πλήρως τις απόψεις μας και ανέλαβε να εκδώσει ανακοίνωση. Δηλώσεις και πάλιν δεν έγιναν στα ΜΜΕ.

- Στις 25/4/2012 αντιπροσωπεία μας από τους Ν. Σεργίδη, Γ. Κολιό, Ν. Θεοδοσίου, Γ. Σεργίδη, Γρ. Σολωμού και Μ. Αντωνιάδη συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη συνάντηση παρευρίσκοντο ο Χ. Συμεωνίδης, Πρόεδρος της Επιτροπής Αγνοουμένων 1963-64 και οι κύριοι Γ. Ιακώβου και Α. Αριστοτέλους. Η Αντιπροσωπεία μας τόνισε την ανάγκη άμεσης προσωπικής παρέμβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας προς το ΙΝΓΚ για να υπάρξει συμφωνία. Η κατ' αρχή αντίδραση του Προέδρου Χριστόφια ήταν πως είχε ήδη κάμει δυο παρεμβάσεις προς το ΙΝΓΚ χωρίς αποτέλεσμα και μια τρίτη παρέμβαση θα έχει τα ίδια αποθαρρυντικά αποτελέσματα."Τι θέλετε", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας "να χρεωθώ άλλη μια αποτυχία"; Τελικά όμως ο Πρόεδρος Χριστόφιας δέχθηκε να αναλάβει νέα πρωτοβουλία και την ίδια ώρα πήρε τηλέφωνο τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΙΝΓΚ κ. Χρ. Φυλακτού και του ζήτησε να είναι στο γραφείο του στις 5μ.μ. μαζί με τον κ. Φ. Πατσαλή.