26-03-2019

Επιστολή του Προέδρου της Οργάνωσης προς το Τρίτο Μέλος στη ΔΕΑ κ. Αρνί Ανρί στην οποία σχολιάζει την πρόσφατη συνέντευξη του κ. Ανρι στο ΚΥΠΕ.

Κύριο Αρνί Ανρί
Τρίτο Μέλος στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ)
Λευκωσία

15 Μαρτίου 2019

Μελετήσαμε με ιδιαίτερη προσοχή τη συνέντευξη σας στο ΚΥΠΕ στις 6/3/2019 και οι διαπιστώσεις σας όσον αφορά στα αναμενόμενα αποτελέσματα της ΔΕΑ δεν μπορεί παρά να δημιουργούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό.

Κατ’ αρχή επιθυμούμε να σας επαναλάβουμε πως ως Οργάνωση στηρίζουμε την προσπάθεια, που καταβάλλει η ΔΕΑ και είμαστε πάντοτε στη διάθεσή της να βοηθήσουμε, όσο βέβαια εξαρτάται από μας, το έργο της για διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων και από τις δύο κοινότητες.

Σημειώνουμε και χαιρετίζουμε τις διάφορες ενέργειες στις οποίες προβαίνει η ΔΕΑ, όπως η μετάκληση ψυχολόγου από το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, η συνεργασία με Πανεπιστήμια, η εκπαίδευση ερευνητών, κ.α. Πλην όμως αυτό που οι οικογένειες αγνοουμένων αναμένουν πρωτίστως και κύρια από τη ΔΕΑ είναι η ανεύρεση των ανθρώπων τους.

Δεν υποτιμούμε το έργο που έχει να επιδείξει η ΔΕΑ. Όμως τα αποτελέσματα των τελευταίων χρόνων είναι αποκαρδιωτικά (σημειώνεται πως το 2018 ανευρέθηκαν τα  οστά μόλις 13 ατόμων) και πιο αποκαρδιωτική είναι η πρόβλεψή σας πως «τα αποτελέσματα δεν θα αυξάνονται».

Κατανοούμε τις πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΔΕΑ στο έργο της και συμφωνούμε πως ο κύριος λόγος είναι η έλλειψη πληροφοριών. Όμως δεν μπορούμε να παραβλέπουμε τις πραγματικότητες.  Και εμείς γνωρίζουμε, όπως και σεις, που βρίσκονται οι πληροφορίες και τα στοιχεία που αναζητούνται και ποιοι τα κατέχουν. Αναφέρουμε μόνο ένα παράδειγμα που έχει επιβεβαιωθεί από την ίδια τη ΔΕΑ. Την εσκεμμένη και οργανωμένη μετακίνηση οστών από μεγάλους πρωτογενείς χώρους ταφής, όπως η περίπτωση  της Άσσιας, της Λαπήθου, της Λαπάτσα κ.α. Τα στοιχεία υπάρχουν και τα γνωρίζουν πολλοί, αξιωματούχοι και μη. Αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα πως δεν υπάρχει η πολιτική βούληση, με αποτέλεσμα να λείπει η ειλικρίνεια και η συνεργασία που έπρεπε για τη λύση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος, παρά τις εκκλήσεις ηγετών που γίνονται, ενίοτε κι από εκείνους που κατέχουν τις πληροφορίες.

Κι εδώ ας μας επιτραπεί να ερωτήσουμε τι ενέργειες έχει κάμει η ΔΕΑ προς αυτή την κατεύθυνση. Τι έχετε κάμει εσείς ως Τρίτο Μέλος της ΔΕΑ και εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για να πείσετε αρχές και άτομα να σας δώσουν τα στοιχεία; Ένας τρόπος κατά την άποψή μας ήταν η υπόδειξη μέσα από την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Δυστυχώς στην πρόσφατη έκθεση του, γίνεται μια υποτυπώδης αναφορά, που αντί να παρουσιάζει την ανησυχητική σημερινή κατάσταση στο θέμα, τα προβλήματα που υπάρχουν και με ποιο τρόπο θα πρέπει ν’ αντιμετωπισθούν, είναι  εμφανής η προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης και ότι τάχατες όλα βαίνουν καλώς.

Καταλήγοντας, τονίζουμε πως πιστεύουμε στη ΔΕΑ και στις δυνατότητες που μπορεί να έχει. Νέες ενέργειες και πρωτοβουλίες χρειάζονται για να πείσει όλους τους εμπλεκόμενους στην ανάγκη ειλικρινούς συνεργασίας. 

Νίκος Σεργίδης
Πρόεδρος