19-02-2015

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Φίλιππου Πατσαλή, σχετικά με το πρόγραμμα ταυτοποιήσεων αγνοουμένων

Οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Φίλιππου Πατσαλή, σχετικά με το πρόγραμμα ταυτοποιήσεων αγνοουμένων, δεν μπορούν να μείνουν ασχολίαστες γιατί απέχουν πολύ από τα πραγματικά γεγονότα και την αλήθεια.

Κατ' αρχήν ο κ. Πατσαλής, αν θα ήθελε να βοηθήσει στην αναβάθμιση και βελτίωση του προγράμματος, θα έπρεπε να μην αγνοήσει ως ειδήμων το γεγονός πως το ατυχές συμβάν στην περίπτωση του αγνοούμενου Γεώργιου Φορή, δεν οφείλεται σε λάθος των γενετικών αναλύσεων, αλλά των ανθρωπολογικών, πράγμα που δεν έχει να κάνει τίποτα με τις εργασίες του ΙΝΓΚ ή των εργαστηρίων του εξωτερικού.

Όσον αφορά το γεγονός της μεταφοράς των γενετικών αναλύσεων εκτός Κύπρου το 2012, δεν μπορεί να αποδίδονται ευθύνες σε όλους εκείνους που καλοπροαίρετα αφιέρωσαν πολύ χρόνο και κόπο για να γεφυρώσουν τις διαφορές που υπήρχαν μεταξύ του ΙΝΓΚ και της ΔΕΑ, ώστε να παραμείνει το πρόγραμμα στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα αναφερόμεθα στις επίμονες και επίπονες προσπάθειες που έγιναν από τους τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Επίτροπο Προεδρίας, Εκπρόσωπο της Ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ, την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και την Οργάνωσή μας, που συνεχώς προσέκρουαν στην άτεγκτη στάση του ΙΝΓΚ και κυρίως του ιδίου του κ. Πατσαλή. Δεν προτιθέμεθα να υπεισέλθουμε σε περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα, πέραν από εκείνες που ήδη δόθηκαν στη δημοσιότητα σε χθεσινή ανακοίνωση του πρώην Ελληνοκύπριου Μέλους στη ΔΕΑ κ. Άριστου Αριστοτέλους, που δίδουν καθαρή εικόνα για τις προσπάθειες που έγιναν τότε για να παραμείνει το πρόγραμμα στην Κύπρο.

Οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Πατσαλή, που δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν παρά ως ατυχείς και που οι ενδείξεις δείχνουν πως δεν τις ασπάζονται οι αρμόδιοι, κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στο να βοηθήσουν στην καθιέρωση των βέλτιστων υπό τις περιστάσεις διαδικασιών και πρωτοκόλλων στον τομέα της ταυτοποίησης αγνοουμένων προσώπων, αλλ? ούτε και στην αποκατάσταση της αλήθειας.

Εκ της Οργάνωσης Λευκωσία, 19 Φεβρουαρίου 2015