15-06-2021

Ανοικτή επιστολή της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων προς τον Τουρκοκύπριο Ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ

Αναφερόμεθα στην πρόσφατη γραπτή σας δήλωση, με την οποία σχολιάσατε το χαιρετισμό του Προέδρου Αναστασιάδη για το θέμα των Αγνοουμένων, με την ευκαιρία του 36ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων.

Αντιπαρερχόμεθα τις όποιες εκτιμήσεις/παρατηρήσεις, που περιέχονται στη δήλωσή σας για να επικεντρωθούμε στην κατάληξη της δήλωσής σας πως «Αυτό που χρειάζεται να υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν είναι ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, αλλά συνεργασία σε θέματα που θα είναι προς το συμφέρον των δύο πλευρών, συμπεριλαμβανομένου και της ΔΕΑ. Ας μην παρεμποδίσουμε αυτές τις προσπάθειες και την υπάρχουσα συνεργασία, ελάτε να τις στηρίξουμε». 

Αν κύριε Τατάρ εννοείτε τα πιο πάνω, σίγουρα τούτο αποτελεί ένα ενθαρρυντικό θετικό στοιχείο, που θα βοηθούσε τη ΔΕΑ να εργασθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς κι οπωσδήποτε πιο αποτελεσματικά. Το κυρίως πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΔΕΑ, όπως η ίδια επανειλημμένα έχει δηλώσει, είναι  η έλλειψη και η δυσκολία ανεύρεσης συγκεκριμένων πληροφοριών και στοιχείων για τους χώρους ταφής αγνοούμενων προσώπων και τους χώρους όπου μετακινήθηκαν οστά από πρωτογενείς μεγάλους ομαδικούς τάφους, όπως στις περιπτώσεις της Άσσιας, της Λαπάτσα, του Καραβά κι άλλες, που θα ήταν αφέλεια να πιστέψει κάποιος πως δεν έγιναν οργανωμένα και πως τα στοιχεία αυτά δεν υπάρχουν ή δεν μπορούν εύκολα να ανευρεθούν.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα τα στοιχεία αυτά δεν έχουν δοθεί στη ΔΕΑ, παρά τις υποδείξεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επανειλημμένα κάλεσαν τα εμπλεκόμενα μέρη, ενίοτε αναφέροντας ονομαστικά την Τουρκία, να το πράξουν.

Οι πληροφορίες κ. Τατάρ υπάρχουν, αυτό που λείπει είναι η αναγκαία ανθρωπιστική βούληση. Αν λοιπόν εννοείτε όσα έχετε δηλώσει, τότε σας καλούμε ν’ αναλάβετε πρωτοβουλία για τη διευθέτηση το συντομότερο δυνατό συνάντησης σας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη (είμαστε βέβαιοι πως ο κύριος Αναστασιάδης θα αποδεχθεί τέτοια πρόσκληση) για να συζητήσετε αποκλειστικά και μόνο το θέμα των Αγνοουμένων και να συμφωνήσετε συγκεκριμένους και πρακτικούς τρόπους που θα βοηθήσουν το έργο της ΔΕΑ για τη χωρίς άλλη καθυστέρηση στην  ανεύρεση των αγνοουμένων μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δίδοντας έτσι τέλος σε ένα δράμα  που κατά γενική ομολογία ταλανίζει για δεκαετίες και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο.

Σε μια τέτοια περίπτωση, να είσθε βέβαιος κύριε Τατάρ, πως η ενέργεια σας θα εκτιμηθεί δεόντως από μέρους των οικογενειών αγνοουμένων κι όχι μόνον.

Αναμένουμε.

ΕΚ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ