Ίδρυμα Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου


Το Ίδρυμα "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ", δημιουργήθηκε από τον Οικονόμο Χριστόφορο και τη σύζυγό του Έλλη και είναι αφιερωμένο στους αγνοουμένους της τουρκικής εισβολής του 1974 και τοv αγνοούμενο γιό τους Αλέξανδρο Παπαχριστοφόρου που χάθηκε κι αυτός το μαύρο καλοκαίρι του 1974.

Το κτιριακό συγκρότημα του Ιδρύματος αποτελείται από τον ιερό ναό του Αγίου Αλεξάνδρου που περατώθηκε το 1995 και τον Οίκο των Αγνοουμένων που περατώθηκε το 1998. Το Ίδρυμα διοικείται από πολυμελές Διοικητικό Συμβούλιο με Πρόεδρο το Μητροπολίτη Κιτίου κ.κ. Χρυσόστομο.

Σκοπός του Ιδρύματος είναι να κρατεί ζωντανή τη θύμιση των αγνοουμένων μας και σε συνεργασία με την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων να συντονίζουν τον αγώνα για επίλυση του τεράστιου ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων μας.

Η επίτευξη του πιο πάνω σκοπού του Ιδρύματος επιδιώκεται με τη διαφώτιση των επισκεπτών του Ιδρύματος, ιδιαίτερα των μαθητών των σχολείων μας και με πληθώρα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων.

Οι επισκέπτες του Ιδρύματος έχουν την ευκαιρία να προσκυνήσουν στην εκκλησία του Αγίου Αλεξάνδρου και να βιώσουν το πρόβλημα των αγνοουμένων μας, αντικρίζοντας τις φωτογραφίες τους που καλύπτουν ολόκληρη τη δυτική πλευρά του ναού.

Επίσης μπορούν να επισκεφθούν τον Οίκο των Αγνοουμένων, όπου θα δουν:

  • Την Πινακοθήκη
  • Τους Εκθεσιακούς χώρους, όπου εκτίθενται έγγραφα και δημοσιεύσεις για το θέμα των αγνοουμένων, φωτογραφικό υλικό,κλπ.

Στην αυλή του συγκροτήματος δεσπόζουν τρία γλυπτά που αποτυπώνουν τον πόνο για την απουσία των αγνοουμένων, αλλά και την πίστη και αποφασιστικότητα των συγγενών τους  να συνεχίσουν τον ανένδοτο αγώνα τους μέχρι τη διακρίβωση της τύχης των αγαπημένων τους.

Στην πινακοθήκη ο επισκέπτης θαυμάζει τους πίνακες εκλεκτών καλλιτεχνών, που με τα χρώματα και την εκφραστική τους παρουσίαση συμπληρώνουν τις εντυπώσεις του και τον κάνουν να βιώσει έντονα το πρόβλημα των αγνοουμένων μας, γιατί τώρα:

  • Γνωρίζει καλύτερα το θέμα και νιώθει βαθύτερα τον πόνο των συγγενών τους.
  • Αντιλαμβάνεται το δράμα και τις συνέπειες της ομηρίας ανθρώπων.
  • Προβληματίζεται για το μέλλον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ευθύνη της Διεθνούς Κοινότητας.
  • Συναισθάνεται το χρέος όλων να συστρατευθούν στον αγώνα για τη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων μας.

Τέλος στον περίβολο της εκκλησίας μπορούν να καταθέσουν τα λουλούδια της αγάπης τους στους τάφους των κτητόρων του Ιδρύματος, του μακαριστού Οικονόμου Χριστόφορου και της αείμνηστης συζύγου του πρεσβυτέρας  Έλλης, που υπήρξαν πρωτεργάτες του κινήματος των συγγενών των αγνοουμένων μας και που πέθαναν πικραμένοι, γιατί δεν πρόλαβαν να μάθουν για την τύχη του αγαπημένου τους παιδιού  Αλέξανδρου Παπαχριστοφόρου.   


Ένα γράμμα στον επισκέπτη

Φίλε επισκέπτη,

Είμαστε σίγουροι πως, ύστερα από την επίσκεψή σου στο ίδρυμα θα νιώθεις περηφάνεια για τα αγνοούμενα παιδιά μας, αλλά και πικρία και αγανάκτηση για τη δημιουργία και τη συνεχιζόμενη εκκρεμότητα του θέματος των αγνοουμένων μας για τόσα πολλά χρόνια. 

Γνωρίζουμε τα συναισθήματά σου. Γι αυτό σε καλούμε να ενώσεις τη φωνή σου μαζί μας και να βροντοφωνάξεις παντού πως οι αγνοούμενοι και οι συγγενείς τους έχουν αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα που δεν είναι νοητό να καταπατούνται τον εικοστό πρώτο αιώνα.

Θέλουμε να ξέρεις πως συστρατευόμενος μαζί μας υποστηρίζεις τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλων διεθνών Οργανισμών για τους αγνοουμένους μας, αλλά κυρίως υποστηρίζεις το σεβασμό και την αποκατάσταση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.   

Είμαστε πεπεισμένοι πως το τεράστιο ανθρωπιστικό  πρόβλημα των αγνοούμενων συμπατριωτών μας, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται εκατοντάδες άμαχοι, γέροντες, γυναίκες και μικρά παιδιά, μπορεί να βρει τη λύση του, εάν και εφόσον η τουρκική πλευρά δώσει τις πληροφορίες που απαιτούνται για να οδηγηθεί το πρόβλημα στη λύση του.

Πρέπει να ξέρεις πως από το 1981 δημιουργήθηκε η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, που για πολλά χρόνια η κωλυσιεργία της τουρκικής πλευράς δεν της επέτρεψε να εργαστεί αποτελεσματικά. Μόλις το 2004 μπόρεσε να  δραστηριοποιηθεί  και με τη συνεργασία των ενδιαφερομένων μερών άρχισε να δίνει αποτελέσματα. Ήδη δεκάδες οικογένειες αγνοουμένων μας πήραν τα οστά των αγαπημένων τους και τα έθαψαν όπως ορίζει η θρησκεία μας . Οι προσπάθειες της Δ.Ε.Α. συνεχίζονται.

Εμείς οι συγγενείς των αγνοουμένων στηρίζουμε τις προσπάθειες αυτές και απαιτούμε πιο γρήγορους ρυθμούς με ταυτόχρονη διερεύνηση της τύχης κάθε αγνοουμένου. Δεν μας ικανοποιεί μόνο η παραλαβή και ταφή των οστών των αγνοουμένων μας. Μας ενδιαφέρει κι έχουμε το δικαίωμα να γνωρίζουμε  τις συνθήκες εξαφάνισης του δικού μας. Να γνωρίζουμε το πού,  πώς , πότε και γιατί.  Μας ενδιαφέρει η Αλήθεια και γι αυτήν αγωνιζόμαστε.

Έλα λοιπόν κι εσύ μαζί μας πύκνωσε τις γραμμές του κινήματος των συγγενών αγνοουμένων και απαίτησε από την Τουρκία να συμβάλει αποφασιστικά στη λύση του προβλήματος. Η Τουρκία γνωρίζει τι απέγιναν οι αγνοούμενοί μας. Ας ανοίξει επιτέλους τα αρχεία της κι ας δώσει τις πληροφορίες που πρέπει, για να μπει ένα τέλος στη τραγωδία. Για να σταματήσει το δάκρυ. Για να απαλυνθεί ο πόνος. Για να επουλωθούν οι πληγές

Μέχρι να γίνουν αυτά εμείς θα αγωνιζόμαστε. Το χρωστάμε στους γονείς και τους  συγγενείς που έφυγαν από τη ζωή χωρίς να πληροφορηθούν για την τύχη των αγαπημένων τους. Το χρωστάμε στον Οικονόμο Χριστόφορο και την πρεσβυτέρα του κυρία Έλλη, που με το Ίδρυμα "Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου" μας θυμίζουν καθημερινά το χρέος μας.

Τι κι αν πέρασαν τόσα χρόνια;

Οι αγνοούμενοι δεν ξεχνιούνται, γιατί όπως  πολύ απλά αλλά τόσο εύστοχα δηλώνει μια μάνα αγνοουμένου:

"Ένας αγνοούμενος είναι ένας ζωντανός χωρίς σώμα.
Μια φωνή που δεν ακούγεται, αλλά είναι πάντοτε παρούσα.
Μια ανάμνηση που αρνείται να φύγει".

Δ.Σ. Ιδρύματος
"Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου"

Διοικητικό Συμβούλιο

Κατάλογος Μελών Συμβουλίου του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου»

Πρόεδρος:
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ Χρυσόστομος

Αντιπρόεδροι:
Κώστας  Παπαχριστοφόρου
Ανδρέας Βλάμης

Γραμματέας:
Νίκος Σεργίδης

Ταμίας:
Θεόδωρος Μουμτζής

Μέλη:
Γεώργιος Σεργίδης
Νίκος Θεοδοσίου
Γιώργος Χατζηπαντελής
Γιακουμής Κούππας
Ιωάννης Κολιός